2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rendkívüli állapotot hirdettek Franciaországban

2005. november 09. 12:44, utolsó frissítés: 12:44

A hatóságok szerint enyhülőben vannak a franciaországi külvárosi zavargások. Ugyanakkor életbe lépett a rendkívüli állapotra vonatkozó francia törvény. A dekrétum 2005. november 9-én 0 órától érvényes, Franciaország egész területére kiterjeszthető. A hivatalos közlöny egyelőre 25 megyét említ név szerint, köztük Párizst és környékét.

Az egyes prefektusok így maguk dönthetnek személyek és/vagy járművek mozgásának korlátozásáról meghatározott helyeken és körzetekben, pontos időintervallumok szerint. Ugyanakkor kijárási tilalmat lehet bevezetni és bírói ellenőrzés nélkül jogosultak a hatóságok házkutatásokat végrehajtani.

Amiens-ben éjfélkor lépett életbe az az intézkedés, amely este 22 órától másnap reggel 6 óráig kijárási tilalommal sújtja a 16 éven aluli, kíséret nélküli fiatalokat. Kijárási tilalmat utoljára 1984-ben az új-kaledóniai zavargások idején vezettek be. A CSA közvélemény-kutató intézet felmérése szerint, a franciák 73%-a támogatja a kijárási tilalmat a rend helyreállítása érdekében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS