2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elismerte a CIA-gép érkezését Lengyelország

2005. november 07. 14:12, utolsó frissítés: 14:12

Lengyel illetékesek elismerték, hogy két évvel ezelőtt egy titokzatos repülőgép érkezett hét, amerikai útlevéllel rendelkező utassal a fedélzetén egy eldugott lengyelországi repülőtérre. Azonban tagadták, hogy ennek köze lett volna az amerikai Központi Hírszerző Szolgálat (CIA) állítólagos kelet-európai börtöneihez.

A repülőgép érkezését azután erősítették meg, hogy a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet közölte: a CIA-tól megszerzett repülési naplók és meg nem nevezett források alapján bizonyítékuk van arra, hogy az északkelet-lengyelországi Szczytno város közelében lévő repülőtéren 2001 és 2004 között leszálltak a CIA-nak olyan gépei, amelyek Afganisztánban elfogott al-Kaida-terroristákat, illetve terroristagyanús személyeket szállítottak.

Az emberjogi szervezet azt állítja, hogy bizonyítékai vannak: 2003-ban és 2004-ben a romániai és lengyelországi titkos börtönökbe embereket vihettek. Az EB szerint ezek az elemek nem bizonyítják titkos börtönök létét ezekben az országokban. "Egy légi járat regisztrálása nem bizonyíték a börtönökre. Bizonyítékok híján veszélyes a spekuláció" - mondta Friso Roscam Abbing, a bizottság szóvivője.

A szczytno-szymany-i repülőtér tisztségviselői és lengyel határőrök azt állítják, hogy nem tudnak semmilyen fogolyszállításról. Varsói kormánytisztviselők pedig azt közölték: semmit sem tudnak az állítólagos titkos leszállásokról. Amerikai tisztségviselők nem voltak hajlandók sem megerősíteni, sem cáfolni a HWR jelentését. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS