2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

HRW: Romániában is vannak titkos CIA-börtönök

2005. november 04. 11:37, utolsó frissítés: 11:37

Lengyelországban és Romániában is vannak titkos CIA-börtöntáborok – írta a Financial Times, a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet értesülését idézve. Egy korábbi lapértesülés szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) a világ számos pontján, egyebek mellett több kelet-európai országban őriz és hallgat ki titkos fegyenctelepeken magas rangú elfogott al-Kaida-terroristákat.

"A CIA-nak nincsenek bázisai Romániában" – jelentette ki Călin Popescu Tăriceanu kormányfő szerdán késő este, reagálva a The Washington Post korábbi állítására miszerint a titkos fegyintézetek működnek Kelet-Európában. A lengyel politikusok és biztonsági szolgálatok is tagadták, hogy az amerikai tikosszolgálatok által működtetett börtönök lennének az ország területén.

A HRW igazgatója a csütörtöki Financial Times szerint azt mondta: a szervezet "nagy biztonsággal" megállapította, hogy "legalábbis Lengyelországban és Romániában" léteznek ilyen CIA-táborok. Tom Malinowski szerint erős bizonyítékok – egyebek mellett őrizeteseket szállító CIA-repülőgépek repülési naplói – utalnak arra, hogy Lengyelország és Románia szerepel az amerikai hírszerző szolgálat titkos őrizetesközpontjait üzemeltető országok között.

A CIA külföldi titkos táborhálózatának létéről egyébként nem most kerülnek először napvilágra értesülések. A londoni székhelyű Amnesty International emberi jogi szervezet már hónapok óta, több jelentésben visszatérően azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy az globális, titkos fogolytábor-hálózatot üzemeltet.

Az Amnesty májusi éves világjelentésében azt írta: a kubai Guantánamo börtöntábor "csak a látható része a történetnek", gyűlnek ugyanis a bizonyítékok arra, hogy az Egyesült Államok Afganisztánban, Irakban "és máshol" olyan őrzőközpontok hálózatát működteti, ahol titokban, minden megfelelő joghatóságtól távol tart fogva embereket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS