2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Titkos kihallgatások: CIA-börtönök Kelet-Európában?

2005. november 02. 10:21, utolsó frissítés: 10:21

Titkos fegyenctelepeken vallatja a CIA az al-Kaida terroristáinak vélt rabokat – állítja a The Washington Post. A lap szerint a börtönök az Egyesült Államokon kívül, többek között Kelet-Európában vannak.

Egy – még a szovjet időkben – Kelet-Európában létesített fegyenctelepen, valamint a világ más térségeiben is titokban őrzi és hallgatja ki az amerikai Központi Hírszerzési Ügynökség (CIA) a fogságába került legfontosabb al-Kaida-terroristák egy részét – írta a The Washington Post című napilap az internetes honlapján ma megjelent cikkében, jól értesült amerikai és külföldi hivatalos személyekre hivatkozva.

Négy éve, nyolc országban kezdték meg ezeknek a fegyintézeteknek a kiépítését. A fegyintézetek hálózata kiterjed Thaiföldre, Afganisztánra, a Kuba területébe ékelődött guantánamói amerikai haditengerészeti támaszpontra, és néhány kelet-európai demokratikus államra is – írja a lap.

A lap szerint a globális, titkos börtönhálózat a terrorizmus elleni CIA küzdelem egyik központi eleme. Működésének hatékonysága függ a külföldi titkosszolgálatok tevékenységétől is.

A létesítmények létezését és elhelyezkedésüket a Fehér Ház, a CIA, az Igazságügyi Minisztérium dokumentumai "fekete telepek" elnevezéssel tartják nyilván. Ezek az anyagok csak egy szűk kör számára, így az elnök, az amerikai illetékesek, illetve a befogadó országok illetékes szervei élén állók számára hozzáférhetőek.

A rabokat teljesen elzárták a külvilágtól, nem illetik meg őket a foglyokra vonatkozó jogok, és kizárólag csak a CIA ügynökei látogathatják, illetve beszélhetnek velük – írta a lap, amely megjegyezte: Washington azért üzemelteti ezt a titkos börtönhálózatot, mert az amerikai törvények tiltják, hogy az Egyesült Államok területén ilyen körülmények között tartsanak őrizeteseket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS