2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megkezdődtek a tárgyalások Horvátországgal is – Jack Straw szerint nem volt háttéralku

2005. október 04. 14:26, utolsó frissítés: 14:26

Törökország után szintén keddre virradó éjszaka Luxemburgban Horvátország is megkezdte uniós csatlakozási tárgyalásait. A megbeszéléseknek eredetileg idén márciusban kellett volna beindulniuk, de az Európai Unió az utolsó pillanatban a halasztás mellett döntött, azt kifogásolva, hogy Zágráb nem teljesíti a tárgyaláskezdés feltételeként megszabott követelményt, a jugoszláviai háborús bűnöket kivizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszékkel való teljes körű együttműködést. A mostani fordulatot az ezen a téren bekövetkezett változás tette lehetővé.

Jack Straw brit külügyminiszter cáfolta, hogy bármiféle kapcsolat lett volna a török és a horvát tárgyaláskezdés között, azaz, hogy az osztrákok (akik az elmúlt napokban hangsúlyosan követelték a megbeszélések beindítását Zágrábbal) ezt kapták viszonzásul, amiért feladták ellenvetéseiket a török ügyben.

Olli Rehn, az EU-bizottság bővítési biztosa a megbeszélések beindítását követő sajtóértekezleten ezt a gyorsaságot azzal magyarázta, hogy az EU egyszerűen teljesítette korábbi ígéretét: mihelyt megbizonyosodott arról, hogy teljes az együttműködés Zágráb és a Nemzetközi Törvényszék között, azaz a tárgyalásindítás előfeltétele immár adott, minden további habozás nélkül, még azon a napon megkezdte e folyamatot.

Olli Rehn úgy fogalmazott, hogy a horvát csatlakozási tárgyalások megkezdése egyben bátorítás, ösztönzés a balkáni térség többi országa számára is. Ugyanakkor figyelmeztetett: az Európai Unió elvárja, hogy Horvátország folytassa teljes körű együttműködését a hágai Nemzetközi Törvényszékkel.

Erre Ivo Sanader horvát kormányfő a sajtóértekezleten kötelezettséget is vállalt, s egyben jelezte: országa továbbviszi a reformfolyamatot. A horvát csatlakozási tárgyalások évekig tartanak majd. Olli Rehn korábban úgy vélekedett, hogy ha minden nagyon jól halad, akkor legkorábban 2009-ben kerülhet sor az ország EU-felvételére. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS