2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jogerős Hodorkovszkij ítélete, egy Moszkvától távoli börtöntelepre szállíthatják

2005. szeptember 23. 15:31, utolsó frissítés: 15:31

Tíz napon belül egy Moszkvától távoli börtöntelepre szállíthatják Mihail Hodorkovszkij olajmágnást, akinek ítélete most már jogerős. A moszkvai városi bíróság felülvizsgálati tanácsa előző este, órákkal egy fontos vádpont elévülése előtt helybenhagyta (bár egy évvel, nyolc esztendőre enyhítette) Hodorkovszkij és üzlettársa, Platon Lebegyev gazdasági bűncselekmények miatti elítélését.

Egyúttal megfosztotta a Jukosz olajcég Kremllel szembekerült volt vezérét attól a lehetőségtől, hogy jelöltethesse magát képviselőnek egy moszkvai pótválasztáson.

Orosz liberális lapok valóságos hajszának minősítették a védelem több száz oldalt kitevő fellebbezési kereseteinek 11 óra alatt való tárgyalását; a Kommerszant szerint a fővárosi bíróság az igazságszolgáltatás látszatát keltette csupán csütörtöki verdiktjével.

Hodorkovszkij védői pénteken megerősítették, hogy újabb, részletes panaszt nyújtanak be az Európai Emberjogi Bírósághoz, amiért az orosz igazságszolgáltatás megsértette az európai emberi jogi egyezménynek a tisztességes bírói eljáráshoz való jogot garantáló 6. cikkét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS