2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amerikai turisták látogathatnak Észak-Koreába

2005. szeptember 23. 11:48, utolsó frissítés: 12:13

Nyitni kíván a különben elszigetelődött Észak-Korea az amerikai turizmus felé. Egy Pekingben elhangzott bejelentés szerint a jövő hónaptól – három év után - ismét megnyitja határait az amerikai turisták előtt.

Ezzel párhuzamosan az észak-koreai külügyminiszter-helyettes bejelentette az ENSZ-nél: nincsen szükségük élelmiszer-segélyre mivel a termés jó volt, így elegendő élelmiszerrel rendelkeznek. A nyugati világ ezzel szemben úgy tudja, a lakosság alultáplált. Elemzők szerint Észak-Korea azt hiszi: gyengeség jelének tekintik, ha elfogadja a segélyt.

Az amerikai állampolgárok számára észak-koreai utakat szervező, pekingi székhelyű Koryo Tours brit alapító tulajdonosa, Nick Bonner egyértelműen a feszült észak-koreai-amerikai viszony enyhülésének jeleként értékelte a phenjani döntést. Irodája hivatalos engedéllyel októberben már három amerikai turistacsoportot, várhatóan közel száz embert utaztathat Észak-Koreába.

Phenjan az utóbbi években nagy erőfeszítéseket tett idegenforgalma fellendítése érdekében, elsősorban Dél-Koreából, Oroszországból, Kínából és Európából csalogatott vendégeket. Előzőleg csak két esztendőben, 1995-ben és 2002-ben nyílt lehetőségük amerikai turistáknak arra, hogy ellátogassanak Észak-Koreába.

Akárcsak az előző években, idén is azoknak a tömeges népünnepélyeknek az idején utazhatnak be az amerikai turisták, amelyek Kim Dzsong Il "drága vezért" éltetik. (bbc/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS