2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hurrikánra várva: 150 kilométeres menetoszlop Texasban

2005. szeptember 23. 10:48, utolsó frissítés: 12:07

Az Egyesült Államok partjait még el sem érte, de közvetve máris emberéletet követelt a Rita hurrikán: kimerültség miatt csütörtökön életét vesztette egy idős nő, aki a lakosság kitelepítése közben közlekedési dugóba került.Texas és Louisiana államokból több mint egymillió ember hagyta el otthonát és indult a szárazföld belseje felé. A Houstont autóikkal elhagyók több mint 150 kilométeres menetoszlopban tartanak észak felé. Helyszíni tudósítások túlterhelt utakról és végeláthatatlan dugókról számolnak be.

A Texas déli részén rendszerint három-négy óra alatt megtehető távolságokat ezúttal 12-14 óra alatt tudták maguk mögött az autósok. Houstonon autóval átjutni néha több mint hat órába telt.

A vihar helyi idő szerint ma este éri el a partot. A Rita hurrikánt jelenleg négyes kategóriájúra minősítették le, de még így is legalább olyan erős, mint a New Orleanst leromboló Katrina. A Katrina által elpuszított városban időközben eleredt a Ritát megelőző trópusi eső. Félő, hogy ez is túl sok lehet a város csak részben rendbe hozott árvízvédelmi gátjainak. A visszatérő lakosok többségét ismét evakuálták.

A hurrikánnak azonban van aki örül Galveston városában: a szörfösök szerint a hurrikán előtti naphoz semmilyen hullám sem hasonlítható. (bbc/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS