2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Háborús bűnöst bújtat a katolikus egyház?

2005. szeptember 21. 11:59, utolsó frissítés: 11:59

Carla Del Ponte a The Daily Telegraph című lapnak azt mondta: úgy tudja, hogy Gotovinát egy horvátországi ferences kolostorban bújtatják. A Vatikán valószínűleg néhány nap alatt pontosan ki tudná deríteni, hogy a körözött tábornokot a nyolcvan horvát kolostor közül melyikben rejtegetik – tette hozzá a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze.

Hónapokon át titkos, ám eredménytelen felhívásokkal fordult a Vatikán vezető tisztviselőihez, sőt közvetlenül XVI. Benedek pápához. Azonban a Vatikán minden együttműködést elutasít – állította a főügyésznő.

A horvátországi katolikus egyház határozottan visszautasította a főügyész állításait. Ivo Sanader horvát miniszterelnök azt mondta nem tudja mire alapozza szemrehányásait Del Ponte, akinek mondatait "általában higgadtan kell kezelni".

Gotovina, akit horvátországi nacionalista körökben változatlanul hősként dicsőítenek, 2001 óta szökésben van. A 49 éves tábornokot háborús bűnökkel és az emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel – legalább 150 szerb civil megölésével és 150-200 ezer szerb erőszakos kitelepítésével – vádolják, amelyeket az 1990-es évek elején követett el a Szerbia és Horvátország közötti fegyveres konfliktusban.

Elmaradt elfogása is oka volt annak, hogy az Európai Unió nem kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat Horvátországgal az eredetileg tervezett időpontban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS