2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elutasította az ukrán parlament Juscsenko miniszterelnök-jelöltjét

2005. szeptember 21. 11:16, utolsó frissítés: 11:16

Vologyimir Litvin házelnök jelentette be az eredményt: Juscsenko elnök jelöltje a miniszterelnöki posztra, Jurij Jehanurov három szavazattal maradt el attól a többségtől, ami kinevezéséhez kellett volna.


Jehanurov lépett volna a népszerű Julia Timosenko helyébe, akit az államelnök azért váltott le a kormány éléről, hogy véget vessen a nem szűnő, elkeseredett belharcnak a kormányon belül. Mint a BBC egy elemzője rámutat, több parlamenti képviselő cserbenhagyta Juscsenko elnököt, amiért menesztette és korrupcióval vádolta Julia Timosenko-t.

Tudósítók arra is rámutatnak, hogy kevés ukrán képviselőnek van kifogása Jurij Jehanurov személye ellen – szavazatukkal inkább csak tovább akarták gyengíteni Juscsenko pozícióját.

Juscsenko nyilvánvalóan számított a szavazás kimenetelére, mert a parlamentben ellene folyó szövetkezésről beszélt. Az elnök úgy fogalmazott, hogy meggyőződése szerint úgymond "cinikus tervet" forraltak vezetése aláaknázására. Azt is állította, hogy egyesek, akik az úgynevezett "Narancsos Forradalom" idején támogatták, most úgymond "meglepő szövetségben" korábbi ellenfeleikkel paktálnak ő ellene.

Juscsenkonak egyre nehezebb a dolga, mutat rá a BBC elemzője, Steven Eke. Az ukrán elnöknek most kompromisszumos jelöltet kell találnia, vagy ismét elő kell terjesztenie Jurij Jehanurov kinevezését, amihez viszont lobbiznia kell majd, hogy másodszorra elfogadják jelöltjét.

Ukrajna parlamentjét több mint három évvel ezelőtt választották meg, és olyan politikusok határozzák meg, akik ellenezték a Narancsos Forradalmat. Ezért a fokozatosan elszigetelődő Juscsenkónak most politikai ellenfeleihez kell közelednie abban a reményben, hogy olyan kormányt állíthat fel, amely nem esik szét a jövő év elején esedékes következő parlamenti választásokig. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS