2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Németország: nagykoalíció a megoldás?

2005. szeptember 21. 11:14, utolsó frissítés: 11:14

Miután sem a kereszténydemokrata, sem a szociáldemokrata párt sem rendelkezik többséggel, Németországban kemény tárgyalások folynak az új kormány megalakításáról. Az egyik megoldás a két fő párt, a CDU és az SPD nagykoalíciója lehet.

A három kisebb párt, a Baloldal, a Zöldek és a Liberálisok mindegyike ugyanis szigorúan baloldali vagy jobboldali ideológiákat képvisel és ez akadályt jelent a koalíciókötésnél. A kereszténydemokraták és szociáldemokraták azonban jóval szélesebb spektrumot ölelnek fel így képesek arra, hogy közös vonásokat találjanak egymás politikájában: a nyugdíjreform, vagy a bonyolult német szövetségi állami berendezkedés egyszerűsítése, a vállalati adóterhek csökkentése ilyen közös platformot jelenthet.

De annak listája, hogy miben különbözik a CDU és az SPD, sokkal hosszabb. A szociáldemokraták szerint riválisaik rideg és könyörtelen piaci reformokat akarnak. Angela Merkel pedig az állami beavatkozásért és a Washingtonnal való viszony megromlásáért hibáztatta Schröder kancellárt.

A nagykoalíció ellen szól még a 60-as évek első nagykoalíciójának emléke, ami az erőszakos Vörös Hadsereg Frakció és a szélsőjobb párt megerősödéséhez vezetett. Emellett most mindkét párt ragaszkodik ahhoz, hogy ők adják az új kormány kancellárját. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS