2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Könnyűvizes atomreaktort kér Észak-Korea atomfegyver-programjáért

2005. szeptember 20. 13:58, utolsó frissítés: 13:58

Észak-Korea nem mond le atomfegyver-programjáról, amíg az Egyesült Államok nem szállít számára könnyűvizes atomreaktorokat – közölte Phenjan, megkérdőjelezve az észak-koreai nukleáris program leállításáról előző nap kötött megállapodásban vállalt kötelezettségeit. Kína ugyanakkor védelmébe vette Phenjant, és hasonlóan foglalt állást Dél-Korea is.

Hat ország képviselői hétfőn a kínai fővárosban jutottak megállapodásra az észak-koreai nukleáris program leszerelésének elveit rögzítő közös nyilatkozatról, amelyben Phenjan vállalta: lemond valamennyi nukleáris programjáról, mielőbb visszatér az atomsorompó-egyezményhez, és kész alávetni magát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrzéseinek energiaügyi és más gazdasági segítségért cserébe.

A mai közlemény egyes vélekedések szerint súlyosan aláássa a több mint két éve tartó tárgyalássorozat után hétfőn megszületett hatpontos nyilatkozatnak a hitelét. Sean McCormack, az amerikai külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy Észak-Korea újabb állítása nyilvánvalóan nincs összhangban a hétfőn Pekingben aláírt nyilatkozattal. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS