2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Holtverseny a német választásokon

2005. szeptember 19. 09:52, utolsó frissítés: 09:52

A nemhivatalos végeredmény szerint az ellenzéki kereszténydemokraták (CDU/CSU) 35,2%-ot szereztek, míg a szociáldemokraták (SPD) 34,3%-ot. Angela Merkel CDU-pártelnök reménybeli koalíciós társa, az FDP 9,8%-ot ért el: ez nem elég a kormányalakításhoz.

A választás egyértelműen véget vetett a szocdem-környezetvédő koalíciónak: a Zöldek 2002-es eredményüket megismételve 8,1%-ot hoztak, viszont Gerhard Schröder pártja 4,2%-ot vesztett. Kevesen számítottak az SPD ilyen arányú sikerére: a közvéleménykutatók több hónapon át a kereszténydemokraták egyértelmű sikerét mutatták.

A szabaddemokraták, az FDP 9,8%-ot ért el. Az előrehozott választás egyetlen egyértelmű győztese a posztkommunista PDS és a lázadó SPD-politikusokból összeállt Baloldali Párt/Szövetség. Az alakulat 8,7%-kal a Bundestag ötödik frakcióját alakíthatja meg, miután 2002-ben a PDS nem tudta elérni az 5%-os bejutási küszöböt.

A konzervatív pártok 225 mandátumot szereztek, a szociáldemokraták 222-öt, a liberálisok 61-et, a Baloldali Párt 54-et, a zöldek 50-et.

Egy friss mérés szerint a választók 42%-a szerint a konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció "volna a legjobb Németországnak". A kutatás a közszolgálati ARD tévéadó felkérésére készült. 20% az ún "Jamaica-koalíció", azaz a CDU (fekete), az üzleti körökhöz közel álló FDP (sárga) és a Zöldek összefogása volna kézenfekvő.

18% az ún "stoplámpa-koalíció" pártján áll, mely az SPD-ből (vörös), az FDP-ből és a Zöldekből állna fel. A mostani eredmény azért sem végleges, mert egy jelölt halála miatt a drezdai 2-es számú választókerületben csak október 2-án voksolnak. (spiegel.de/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS