2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mindkét pártvezér kancellárnak látja magát

2005. szeptember 18. 23:10, utolsó frissítés: 23:10

A már összeszámlált szavazatok arányaiból számolt választási előrejelzés szerint hajszálnyival Angela Merkel kereszténydemokratái (CDU/CSU) vezetnek Gerhard Schröder (SPD) szociáldemokratái előtt. Viszont mindként párt kevesebb mandátumot szerzett, mint 2002-ben.

A CDU – noha korábban biztos befutónak tűnt – 35,3%-kal történelme harmadik legrosszabb eredményét produkálta. Az ARD közszolgálati tévé felkérésére készült számítások szerint az SPD – 4,5%-ot rontva 2002-es eredményén – 34,2%-kal marad le a CDU mögött.

Még szorosabb lehet az eredmény az egyik vezető német közvéleménykutató, a Forsa az N-TV hírtévé felkérésére készült előrejelzésében. Eszerint a szocdemek szűk egy százalékkal (34,1%) maradnak le a kereszténydemokraták (34,9%) mögött. Ami a parlamenti mandátumokat illeti, 223-mal az SPD-é lehet a legerősebb frakció, míg a Forsa szerint a CDU 220-at ért el.

Merkel tervei szerint az üzleti világhoz kötődő, Guido Westervelle vezette Szabaddemokratákkal (FDP) lépne legszívesebben koalícióra. Az FDP 10,2%-ot ért el, így a két párt összesített eredménye nem elégséges a biztos koalíció-alakításhoz.

A Zöld Párt Joschka Fischer külügyminiszter vezetésével az előrejelzések szerint 8,2%-ot ért el. A keletnémet Gregor Gysi és a lázadó SPD-politikus összefogásával alakult Baloldali Párt 8,4%-ot ért el. Merkel bejelentette: minden párttal tárgyalásokat kezd, a baloldaliakat leszámítva.

Az SPD elnöke viszont kizárta a nagykoalícióról való tárgyalást a konzervatív uniópártokkal (CDU/CSU). Schröder egy esti tévényilatkozatban közölte: "Merkel asszony nem érhet el koalíciót az SPD-vel, ha ragaszkodik ahhoz, hogy ő legyen a kancellár". A BBC berlini tudósítója szerint heteken át tartó, kemény tárgyalásokba kerülhet, míg az új kormány összeállhat. (der spiegel/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS