2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Összeurópai népszavazás: feltámad az EU-alkotmány?

2005. szeptember 16. 13:02, utolsó frissítés: 2005. szeptember 19. 18:38

Az elbukott francia és holland népszavazás, az alkotmány ratifikálásának „jegelése” után Johannes Voggenhuber osztrák Zöld párti euroképviselő és egy brit képviselőtársa még a nyári szünet előtt megbízatást kaptak az EP-től arra, hogy dolgozzanak ki jelentést az EU-alkotmány további sorsáról. A javaslat: összeurópai népszavazás. A képviselő csütörtökön terjesztette az EP elé beszámolóját.

Voggenhuber indítványa szerint 2006 végéig tartana a folyamat első szakasza: ez alatt el lehetne fogadni egy első szerződést, amely magában foglalná az olyan, nem vitatott pontokat, mint például az alapjogok chartája, az európai népszavazás intézménye, a „parlamenti jóváhagyás nélkül nincs törvény” elve.

A 2009. márciusig terjedő második szakaszban tárgyalnák az európai szociális modell, a közös kül- és biztonságpolitika ügyét. Ehhez ismét össze kellene hívni egy Konventet, amely megszövegezné az alkotmányos szerződés végleges formájának tervezetét; a Bizottság pedig megtehetné javaslatait a jelenleg érvényben lévő szerződések reformjára.

Voggenhuber javaslata szerint 2009. júniusban, az európai parlamenti választásokkal együtt lehetne megrendezni az összeurópai népszavazást az immár egységes szerkezetbe foglalt alkotmányról. (eurohirek.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS