2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem az emberiség akarata szerint működnek a kormányzatok

2005. szeptember 15. 15:08, utolsó frissítés: 15:08

A világ lakosságának 65%-a úgy gondolja, hogy országát nem a nép akaratának megfelelően kormányozzák – derült ki egy, a BBC felkérésére készült felmérésből. A The Gallup International Voice of the People 2005 felmérés során 68 országból 50 000 embernek tettek fel kérdéseket. Csupán Skandináviában és Dél-Afrikában gondolja a többség azt, hogy országukat akaratuknak megfelelően kormányozzák.

A megkérdezettek 47%-a tartja azt, hogy országukban a választások szabadok voltak. Ez az arány 55% az Egyesült Államokban és Kanadában, 82% az uniós tagországokban, de csupán 24% Nyugat-Afrikában. 13% bízik a politikusokban, és csak 16% tartja azt, hogy több hatalmat kellene adjanak nekik. A megkérdezettek 30%-a gondolja úgy, hogy az íróknak és


értelmiségieknek kellene nagyobb hatalmat

adni. 25% úgy gondolja, hogy a vallási vezetőknek kellene nagyobb beleszólást engedni az országuk sorsába, 20% a hadseregnek, a vezető üzletembereknek és újságíróknak adna nagyobb hatalmat.

Továbbá kiderült, hogy a családtagoknak van a legnagyobb befolyásuk a megkérdezettekre: 61% mondta azt, hogy partnerük vagy családtagjuk befolyással van az életvitelükkel kapcsolatos, fontos döntésekre. Mexikóban ez az arány 88%.


A családi befolyás Észak-Amerikában a legkisebb

(35%), ahol azonban a vallási vezetők a megkérdezettek 12%-át befolyásolják a vallási vezetők. Amikor rákérdeztek, hogy mennyire érzik azt, hogy ellenőrzik saját életüket, széles szakadék tátongott a fejlett- és fejlődésben levő világban élők közt.

Afrikában, Ázsiában és a volt szovjet tömbben érzik a legkevésbé az emberek, hogy urai életüknek. A legnagyobb arányban Latin- Amerikában (65%), Kanadában és az Egyesült Államokban (62%) valamint Európában (53%) érzik az emberek azt, hogy urai életüknek.

A nemzeti identitás még mindig erős: az interjúalanyok 30%-a határozta meg magát egyik vagy másik nemzetiség tagjaként. Körülbelül 20% a vallást választotta. A nemzeti identitás Latin-Amerikában a legerősebb (54%), ezzel szemben Afrikában (56%) és az Egyesült Államokban (32%) a vallás meghatározó. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS