2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ciklon közeledik Észak-Karolinához, tart a Katrina áldozatainak számlálása

2005. szeptember 15. 10:09, utolsó frissítés: 10:09

A legfrissebb hivatalos adatok szerint 708-ra emelkedett a Katrina hurrikán halálos áldozatainak száma az Egyesült Államokban. Észak-Carolina államban újabb ciklon, az Ophelia érkezésére készülnek.

Louisiana államban 474, Mississippiben 218, Floridában 14, Alabamában pedig két halottja van a hurrikánnak. New Orleansban és környékén szerdán folytatódott a halottak felkutatása. A mentőcsapatok házról házra járnak az esetleges áldozatok felkutatására. Csak kedden 144 holtestet találtak New Orleansban.

Számos áldozatot feltehetően nem fognak megtalálni, mivel a holttesteket a tenger elsodorta, vagy a több tonnányi iszap alá kerültek. Legkevesebb 160 ezer házat le kell bontani. Az összeomlott városban a vízből, levegőből és az iszapból vett minták elemzése kimutatta, hogy magas szintű a baktériumfertőzöttség, a légszennyezés és a kiömlött vegyi anyagok mennyisége.

Az Ophelia ciklon közeledtére Észak-Carolina államban elrendelték a part mentén lakók kitelepítését. Az államban 61 menedékhelyet létesítettek. Észak-Carolinából árvizekről és áramszünetekről érkeztek jelentések, amelyek mintegy 50 000 ember érintenek. A miami hurrikánfigyelő központ szerint az ötfokozatú Saffir-Simpson-skála szerinti 1-es erősségű szélvihar a következő 24 órában 2-es erősségűre nőhet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS