2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irtják a fölösleges uniós jogszabályokat

2005. szeptember 15. 09:54, utolsó frissítés: 09:54

Több tucatnyi készülő uniós jogszabályt küldenek a süllyesztőbe az EU eddigi legnagyobb előírásirtó kampányának jegyében. José Manuel Barroso és Günter Verheugen, az EU-bizottság vállalkozásügyi biztosa eddig 200, a brüsszeli törvényalkotó stáb által elkészített új jogszabálytervezetet tekintett át, és eddig 69-ről döntött úgy, hogy azokat ki kell hajítani.

Barroso elnök a Financial Timesnak azt mondta: elszánta magát a brüsszeli bizottság szabályozási tevékenységének javítására, még ha ez azt is jelenti, hogy a testület esetenként "egyáltalán nem alkot semmilyen törvényt".

A Financial Times szerint Barroso a szeptember 27-én előterjesztendő kezdeményezésben olyan EU-szintű tervezetek visszavonására fogja kérni a bizottságot, mint például az élelmiszerek megjelölésére, bemutatására és reklámozására, a kiárusítási akciók szabályozására vagy a hétvégi kamionközlekedési tilalomra vonatkozó uniós előírásjavaslatok.

A Financial Times szerint Barroso a jövő hónapban még tovább megy, felszólítva a bizottságot "a törvényalkotó gépezet hátramenetbe kapcsolására", vagyis arra, hogy egyszerűsítsenek, vagy akár töröljenek olyan előírásokat, amelyek már benne vannak az EU 85 ezer oldalas jogszabály-gyűjteményében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS