2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem kivitelezhető a biometrikus útlevél – állítja a holland belügy

2005. szeptember 14. 14:02, utolsó frissítés: 2005. szeptember 15. 16:15

A holland belügyminisztérium által hat városban végzett felmérés megkérdőjelezi a biometrikus útlevél kivitelezhetőségét. A tanulmány szerint a személyes jellegzetességek, valamint a műszaki hiányosságok miatt fennáll annak lehetősége, hogy hatévesnél fiatalabbak és 60 évesnél idősebbek esetében az ujjlenyomatok nem teljesítik elvárt funkciójukat. A tesztelések során használt útlevelek közül több esetben igen gyenge volt az ujjlenyomat minősége.

A biometrikus útlevél nehezebben hamisítható, és szinte lehetetlen az eltulajdonítás utáni felhasználása, hiszen az okirat olyan személyes információkat tartalmaz, mint például az útlevél tulajdonosának ujjlenyomata. Az Egyesült Államok ezért ragaszkodik ahhoz, hogy minden ország térjen át a biometrikus útlevélre. A cél az, hogy tovább nehezítsék a terroristák beszivárgását.

Kísérletek során azonban bebizonyosodott, hogy a biometrikus útlevél kevésbé strapabíró, mint a hagyományos – ezt az amszterdami Schiphol repülőtéren fedezték fel. Korábban holland illetékesek úgy nyilatkoztak, hogy Hollandia legkésőbb 2006 augusztusában áttér a biometrikus útlevelek használatára, az új információk alapján azonban ez bizonytalanná vált. (eurohirek.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS