2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Katrina: 657 áldozat, Bush teljes felelősséget vállal

2005. szeptember 14. 09:17, utolsó frissítés: 09:17

A tegnapi 279-ről 423-ra ugrott a louisianai áldozatok száma. Ezzel a hurrikán-sújtotta térségekben 657-re emelkedett az áldozatok összesített száma. Tegnap ugyanakkor "teljes felelősséget" vállalt George Bush amerikai elnök az amerikai kormányzat hibáiért a Katrina okozta humanitárius válság mentési, segélyezési munkálataiban.

Az amerikai elnök David Paulisont, a belbiztonsági minisztérium magas rangú illetékesét nevezte ki hétfőn az Egyesült Államok szövetségi katasztrófavédelmi hivatala (FEMA) új igazgatójává. Elődje, Michael Brown támadások kereszttüzébe került amiatt, hogy a kormányzat lassan reagált a Katrina hurrikán okozta pusztításra.

Emberölés címén vádat emeltek egy New Orleans-i idősotthon vezetői ellen, amelyben harmincnégyen haltak meg a Katrina hurrikán pusztításakor – közölte kedden Charles Foti, Louisiana állam igazságügy-minisztere.

Az idősotthon vezetői elutasították a helyi hatóságok ajánlatát, hogy elszállítsák az otthon lakóit, a velük szerződéses viszonyban álló magán mentőszolgálat szolgáltatásait is igénybe vehették volna. Azonban semmit sem tettek, holott a sajtó és a katasztrófaelhárítás több alkalommal is figyelmeztetett a közelgő szélviharra.

Charles Foti közölte azt is, hogy louisianai hatóságok vizsgálatot indítottak annak 45 holttestnek az ügyében, amelyeket a hét végén találtak meg egy New Orleans-i kórházban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS