2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

New Orleans: eddig 400 áldozat, erőszakos kitelepítések nincsenek

2005. szeptember 12. 13:24, utolsó frissítés: 13:24

New Orleansban szakértők és idomított kutyák bevonásával folyik a kutatás. A Baton Rouge és New Orleans között, St. Gabrielben létesített tábori halottasházban a nap 24 órájában zajlik a munka.

A Katrina halálos áldozatainak a száma az eddigi adatok szerint 381, valamennyien amerikai állampolgárok. Louisianában 154, Mississippi államban 211, Floridában 14, Alabamában pedig két személy vesztette életét.

Az áldozatok földi maradványainak azonosítására kijelölt területet egy fekete műanyagból hevenyészett kerítés zárja el az esetleges bámészkodók és a sajtó tekintete elől. A sajtó egy texasi bíróság sürgősségi döntése értelmében tudósíthat a halottak felkutatásáról és elszállításáról. Az előzmény, hogy a hatóságok az áldozatok méltóságára és a hozzátartozók érzelmeire hivatkozva megtiltották a sajtónak, hogy beszámoljanak erről a műveletről, a CNN hírtelevízió azonban a bírósághoz fordult.

A városban továbbra is ezrek dacolnak a kötelező evakuálást elrendelő hatóság felszólításával. A rendvédelmi erők nem alkalmaznak fizikai kényszert, noha Ray Nagin polgármester korábban ezt az intézkedést is kilátásba helyezte. A városi rendőrfőnök, Eddie Compass úgy ítélte meg, hogy az utóbbi négy napon nem történt említésre méltó bűncselekmény. A hurrikán pusztítása óta kétszáz embert tartóztattak le.

A belvárosban folyik a nagytakarítás, a szemét, a törmelék, és a leszakadt ágak elszállítása. A legfrissebb hírek szerint a várost már 40 nap alatt lecsapolhatják, a korábban emlegetett 80 nap helyett. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS