2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kivonult Izrael a Gázai övezetből

2005. szeptember 12. 09:30, utolsó frissítés: 09:33

A palesztin erők első csoportja ma hajnalban behatolt a Gázai övezetben lévő egyik kiürített zsidó teleptömbbe, és kitűzte a palesztin zászlót Neve Dekalimban, Gus Katif teleptömb egykori "fővárosában".

A palesztin belügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a palesztin rendfenntartó erők hétfőre virradó éjszaka behatoltak Necer Hazani, Ganei-Tal, Katif, Morag és Neve Dekalim telepekre. Palesztin erők vonultak be Elei Sinai és Dugit telepekre is a 38 éven át megszállva tartott terület északi részében.

A szóvivő elmondta, hogy Neve Dekalimban felvonták a palesztin zászlót az izraeli hadsereg gázai övezeti hadosztálya volt főhadiszállásának épületén, amely a palesztin biztonsági erők dél-gázai székhelye lesz.

A biztonsági erők bevonulását megelőzően palesztinok ezrei gyűltek össze a kiürített telepek bejáratánál. Hazafias énekeket énekelve, Jasszer Arafat néhai palesztin vezető képmásával kezükben bámészkodók ezrei nyomultak be Hán-Júnisz, Deir-el-Balah és Rafah városokba.

Necarimban palesztin fiatalok az izraeli katonák kivonulása után betörték a kiürített zsidó telep zsinagógájának ablakait, és megpróbálták felgyújtani az épületet – közölték szemtanúk.

A palesztin erők bevonulásával közel egy időben az izraeli hadsereg megkezdte az utolsó egységek kivonását a kiürített gázai övezeti telepekről. Az első izraeli katonai járművek hétfő hajnalban léptek izraeli területre a kiszufimi átkelőnél. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS