2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Juscsenko menesztette az ukrán kormányt

2005. szeptember 09. 12:50, utolsó frissítés: 12:50

Viktor Juscsenko ukrán elnök tegnap bejelentette: meneszti Julia Timosenko kormányfőt, vele együtt a kormányt valamint a nemzetbiztonsági tanács titkárát. Az új megbízott kormányfő Jurij Jehnaurov, a dnyepropetrovszki körzet kormányzója. Juscsenko tagadta, hogy az 50 millió lakosú országban kormányválság és politikai krízis alakult volna ki.

Juscsenko elismerte: tudta, hogy a volt ellenzéki vezetőkből alakult koalíció igen törékeny, hogy alapvető ellentétek vannak az egyes kormánytagok között, de bízott abban, hogy "nem lesz elég idejük az intrikákra". " Nem így történt, és a kormányból eltűnt a csapatszellem" -- állapította meg az elnök.

Viktor Juscsenko, az ukrajnai "narancsos forradalom" vezetője, aki 2005 januárjában vette át az államfői tisztséget, az utóbbi napokban első súlyos politikai válságát éli át, miután egyre több korrupciós vád érte kormányát: a közvélekedést ma az uralja, hogy az elnökváltás nem javított a kormányzás állapotán, a korrupció nem csökkent, csak a baksisért nyúló kezek tulajdonosai változtak.

Még a kabinet leváltása előtt jelentette be lemondását csütörtökön egy kijevi sajtókonferencián Mikola Tomenko miniszterelnök-helyettes arra hivatkozva, hogy "nem akar osztozni a felelősségen olyanokkal, akik egy korrupt rendszert hoztak létre." Ezt megelőzően szombaton Olekszandr Zincsenko, az elnök kabinetfőnöke mondott le tisztségéről korrupciós vádak miatt. Tomenko és Zincsenko a "narancsos forradalom" tüntetéseinek kulcsfigurái voltak.

Timosenko leváltását követően bejelentette lemondását Olekszandr Turcsinov, az ukrán biztonsági szolgálat (USZB) vezetője, akit a kormányfő régi szövetségesének tartanak. Turcsinov lépését azzal indokolta, hogy a kormány leváltása "veszélybe sodorja az ukrán nemzetbiztonságot". (mti/nol)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS