2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Irak havi félmilliárddal drágább, mint Vietnam

2005. szeptember 01. 11:43, utolsó frissítés: 11:50

Most már többe kerül havonta az iraki háború, mint a vietnami – állítja két háború-ellenes szervezet. Jelentésük szerint az iraki csapatok 5,6 milliárdos havi költsége félmilliárd dollárral drágább Vietnamnál, az inflációt figyelembe véve – így az utóbbi 60 évben ez az Egyesült Államok legköltségesebb háborúja. A háború 277 dollárjába került eddig minden amerikainak.


Összehasonlításként a vietnami 8 éves konfliktus havonta átlag 5,1 milliárd dollárjába került az amerikai adófizetőknek. A civilek szerint a modern hadviselésnek köszönhetőek a nagyobb költségek: ugyan Irakban kevesebb katona állomásozik, mint Vietnamban, azonban többet keresnek és a fegyverek ára is megugrott a ‘60-as évek óta.

A republikánusok azzal védekeznek, hogy az amerikai gazdaság mai méretéhez képest igen kis összegről van szó: az iraki számla az Egyesült Államok nemzeti össztermékének csupán 2%-át teszi ki – Vietnam ehhez képest a GDP 12%-át vitte el, a második világháború költségei pedig a GDP 40%-ára rúgtak. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS