2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Parlamenti pótválasztáson indul Hodorkovszkij

2005. szeptember 01. 10:50, utolsó frissítés: 10:50

Az orosz Jukosz olajvállalat bebörtönzött korábbi vezetője, Mihail Hodorkovszkij bejelentette, hogy indulni fog egy parlamenti pótválasztáson. Az egykori olajmágnást májusban csalás címén hozott vádak alapján kilenc év börtönbüntetésre ítélték. Támogatói állítják, hogy pere politikai indítékú volt.

Az orosz törvények értelmében elítélt bűnözők nem jelöltethetik magukat választáson, de Hodorkovszkij, aki néhány évvel ezelőtt még Oroszország leggazdagabb embere volt, addig indulhat parlamenti képviselői helyért, amíg fellebbezése még folyamatban van.

A BBC tudósítója szerint a volt mágnás lépése csak visszaüthet rá. Egyes megfigyelők arra számítanak, hogy a parlamenti helyért való indulás arra ösztönzi majd a hatóságokat, hogy mielőbb elutasítsák Hodorkovszkij fellebbezését.

Úgy tűnik, hogy maga Hodorkovszkij sem hiszi, hogy választási szereplése végigfuthat a maga természetes medrében. Ha mégis megengedik Hodorkovszkijnak, hogy induljon a választáson, Moszkva egyik legliberálisabb körzetében versenyezhetne, ami előnyt jelentene számára. (bbc.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS