2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Seselj: „csak” ezer muzulmánt mészároltak le Srebrenicában

2005. augusztus 31. 11:53, utolsó frissítés: 11:53

A boszniai Srebrenicában csak ezer muzulmánt lőttek agyon – állította kedden Hágában a szélsőségesen nacionalista Szerb Radikális Párt elnöke, akit Slobodan Milosevic egykori jugoszláv államfő perében idézett meg tanúként a Nemzetközi Törvényszék.

Vojislav Seselj elmondta: maga a boszniai szerbek elnöke, Radovan Karadzic közölte vele 1996-ban a számot. Egyúttal biztosította őt arról, hogy a boszniai szerbek katonai vagy politikai vezetői közül senki sem adott utasítást foglyul ejtett muzulmánok agyonlövésére. Az ezer muzulmán férfi és fiú megölésére nekik nem volt befolyásuk, az felsőbb parancs nélkül történt – idézte Karadzic szavait Seselj.

A boszniai szerbek csapatai 1995. július 11-én foglalták el a kelet-boszniai Srebrenicát. A vizsgálóbizottság jelentése szerint, amelyet a boszniai szerbek kormánya is elfogadott, szerb katonák 7800 muzulmánt gyilkoltak le. A hágai törvényszék emiatt emelt vádat a szökésben lévő Karadzic és Ratko Mladic, a boszniai szerb haderő főparancsnoka ellen. (mti/nol)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS