2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ártatlanok a civil-gyilkos orosz katonák?

2005. augusztus 31. 11:36, utolsó frissítés: 11:36

Ártatlannak ítélte az orosz Legfelsőbb Bíróság azt a négy orosz katonát, akik a vád szerint hat csecsen civilt öltek meg, köztük egy terhes nőt. A vád gyilkosságot és erővel való visszaélést próbált rábizonyítani a katonákra – a Legfelsőbb Bíróság perrendtartási hiányosságokra hivatkozva hozta meg ítéletét. Az ügyet egy Észak-Kaukázusi katonai bíróságon fogják újratárgyalni.

Az ún. „Ulman-ügy” egyike azok kivételes eseteknek, amikor Csecsenföldön elkövetett atrocitások miatt orosz katonák bíróság elé állnak. A Legfelsőbb Bíróság ítélete miatt dühös tüntetéseket szerveztek Csecsenföldön.

Az incidens egy csecsenföldi ellenőrző pontnál történt 2002-ben: egy orosz különleges egység katonái tüzet nyitottak egy furgonra, mely nem állt meg. A járműben ülő hat civil közül egy tanárnő meghalt és ketten megsebesültek.

A központtal rádiókapcsolatba lépő katonák azt a parancsot kapták, hogy végezzék ki a túlélőket, és tüntessék el a nyomokat. A védelem arra hivatkozott, hogy a katonák parancsot hajtottak végre. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS