2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elvonult Katrina: égbe szöktek az olajárak, New Orleans víz alatt

2005. augusztus 31. 11:09, utolsó frissítés: 11:09

Újabb áradások, helyenként fosztogatások súlyosbítják a Katrina hurrikán pusztítása nyomán kialakult helyzetet az Egyesült Államok déli államaiban. A hatóságok attól tartanak, hogy a természeti csapás halálos áldozatainak száma a több százat is elérheti.

A hurrikán jelentős károkat okozott az olajkitermelésben is, és ennek nyomán felszöktek az olajárak. Az Egyesült Államoknak a Mexikói-öböl partján fekvő államaiban az olajkutak több mint 90%-át és a földgázkitermelő egységek 80%-át le kellett zárni.

Az olaj ára, ami a kitermelést övező aggodalmak miatt már eleve magas volt, hétfőn egy időre átlépte a hordónkénti 70 dollárt. Bush elnök jelentések szerint felvetette azt a lehetőséget, hogy a 700 millió hordós amerikai kőolaj-tartalék egy részének felhasználásával segítik át a kitermelőket a javítási időszakon.

Nagy erővel folynak a mentési munkálatok vízen és a levegőben, helikopterekkel, hogy biztonságba helyezzék a háztetőkön ragadt túlélők százait. Az újabb áradások miatt New Orleans 80%-a víz alá került, miután átszakadt a város északi határát alkotó Pontchartrain tó gátja.

Louisiana és Mississippi államok déli részén nem működnek a telefonok, és jórészt a mobiltelefonok is némák. A városban több helyen is tüzek égtek, feltehetően a megsérült gázvezetékek miatt. Az óváros, a híres francia negyed egyes részein már combig ér a víz.

A nagyváros több pontján is szupermarketeket fosztogattak. A város két kerületében a statáriális állapothoz hasonlítható szigorúságú rendszabályokat vezettek be, és állig felfegyverzett rendőrök cirkálnak a területen. (bbc/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS