2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Le kell mondaniuk a briteknek a fontról, pintről és gallonról?

2005. augusztus 30. 12:14, utolsó frissítés: 12:14

Az Európai Bizottság figyelmeztette Nagy-Britanniát, hogy törvényes kötelezettsége lemondani a pint, a mérföld és a hold mértékegységek használatáról. Nagy-Britannia elvileg már régen elkötelezte magát az áttérésre, a Harold Wilson vezette kormány 1965-ben döntött a metrikus rendszer használatáról, majd az ország az európai közösséghez történő csatlakozásával, 1972-ben meg kellett volna kezdeni a folyamatos átállást.

Az EU 1979-ben egyes területeken felmentést adott, miután azonban 2000-ig szinte semmilyen változás nem történt, megtiltották a font, a pint és a gallon mértékegységek használatát – ez alól csak a csapolt sör jelent kivételt. Az idén Írország befejezte az átállást, így Nagy-Britannia mellett már csak az Amerikai Egyesült Államok és néhány más ország méri mérföldben a távolságot.

Ha a britek nem hajtják végre az átállást, az EU eljárást indíthat az ország ellen. A brit közlekedési minisztérium szóvivője azonban emlékeztet, hogy a hivatalos EU-derogáció szerint nem szankcionálható az ország mindaddig, amíg az átállásra saját maga által szabott határidőt nem lépi túl – ilyen dátumot azonban Nagy-Britannia mind a mai napig nem deklarált. (eurohírek/hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS