2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Óvszer helyett önmegtartóztatás – Washington veszélyezteti az AIDS-programot?

2005. augusztus 30. 11:56, utolsó frissítés: 11:56

Az Egyesült Államok visszautasította az ENSZ bírálatát, amely azzal vádolta Washingtont, hogy aláássa az AIDS elleni küzdelmet Ugandában. Az AIDS elleni afrikai fellépéssel foglalkozó ENSZ-különmegbízott, Stephen Lewis a BBC-nek nyilatkozva azt mondta: Washington nyomást gyakorolt az ugandai kormányra, hogy az az óvszerhasználat helyett inkább a szexuális önmegtartóztatást hangsúlyozza.

A megbízott közlése szerint az afrikai országban egyre nehezebb óvszert beszerezni, és az ára is megháromszorozódott. Lewis emlékeztett arra, hogy Uganda korábban az egyik legjobb eredményeket érte el a HIV/AIDS-megelőzés terén Afrikában. A megbízott szerint ugyanakkor a jobboldali fundamentalista keresztény lobbinak az amerikai kormányra gyakorolt befolyása tükröződik az ugandai kormány politikájában is.

Az Egyesült Államok globális AIDS-koordinátorának helyettese, dr. Mark Dybul ugyanakkor közölte, hogy Washington továbbra is támogatja az ugandai kormány programját, amely egyszerre ösztönöz az önmegtartóztatásra és az óvszerhasználatra. Hozzátette, hogy egyértelműen kiderült: egyedül az óvszerhasználattal nem lehet megelőzni az AIDS terjedését Afrikában. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS