2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elkészült az iraki alkotmány-tervezet, a szunniták elutasítják

2005. augusztus 29. 13:08, utolsó frissítés: 13:08

Az iraki elnök, Jalal Talabani arra sürgette az embereket, hogy támogassák az ország új alkotmánytervezetét, amelyről októberben tartanak népszavazást. Heteken át tartó tárgyalások után a dokumentumot vasárnap terjesztették be a parlament elé. A síita és kurd tárgyalók támogatják az alkotmánytervezetet, a szunnita arab kisebbség azonban elutasítja.

Az iraki parlamentben fejezetről fejezetre, sorról sorra olvasták fel az alkotmánytervezetet. A szunnita arab közösség kitartó ellenállása ellenére több héten át tartó szövevényes tárgyalások értek ezzel véget.

A legnagyobb nézetkülönbséget a föderalizmus, a javak elosztása, a Baath párt volt vezetőinek közhivatalokból való kizárása és az iszlám szerepének meghatározása jelenti. Az alkotmány szövegezésével foglalkozó bizottság egyik szunnita tagja, Dr Sadan al Zubaidi nem írta alá a dokumentumot.

“Ezek az elemek alapvető fontosságúak az ország egysége szempontjából, ezért nem tudjuk elképzelni, hogy az alkotmányt ezek nélkül terjesztik a törvényhozás elé” – mutatott rá a szunnita politikus.

A tárgyalások egyik legfontosabb gátja az volt, hogy a shiíták autonómiát követelnek a shiíta többségű területeken, az ország középső és déli részén, a kurdok pedig északon. A szunniták mindezt következetesen ellenzik, mert attól tartanak, hogy elveszíthetik a rájuk eső részt a hatalmas iraki olajbevétekeből. A tartalékok ugyanis csaknem teljes mértékben a kurdok északi, valamint a shiíták déli területei alatt fekszenek.

A szunnita küldöttek azt mondják, továbbra is ellenzik a szöveget, de a december közepén esedékes választásokhoz vezető politikai folyamatot nem akarják megakasztani. Az alkotmány tervezetét október közepén népszavazásra bocsátják. Elemzők szerint ami az eredményt illeti, a szunnita közösség azt megvétózhatja, és ebben az esetben az alkotmány aligha léphet életbe. (bbc.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS