2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Katrina New Orleansban: soha nem látott pusztításra kell számítani

2005. augusztus 29. 12:29, utolsó frissítés: 12:29

A Katrina hurrikán előszele ma hajnalban elérte New Orleanst, bár a forgószél java csak helyi idő szerint reggel (kelet-európai idő szerint délután) csap le a lousianai nagyvárosra. A városban szükségállapotot rendeltek el, a környékről több mint egymillióan menekültek el. A polgármester szerint soha nem látott pusztításra kell számítani.

A Katrina 257 kilométeres óránkénti sebességgel közelít a Mexikói-öböl irányából a város felé. Mire eléri a tengerszint alatt fekvő települést, a szélsebesség óránként 320 kilométerre nőhet a hurrikán "szemében" – vélik szakértők.

Ray Nagin polgármester kötelező evakuálást rendelt el a város 485 000 lakója számára. A város első embere figyelmeztette a városban maradókat, hogy ki lesznek téve a több mint 200 km/óra sebességű szélnek, a várhatóan több mint 10 méter magas hullámoknak és a néhány óra latt lezúduló több mint 300 milliméteres eső viszontagságainak. A szakértők attól tartanak, hogy a természet erőit nem hátráltatják majd a város köré felhúzott védővonalak.

A szakértők évek óta riogatnak egy olyan áradással, amely elárazthatja akár egész New Orleanst, amelynek alacsonyan fekvő területeit elöntheti az óceán, illetve a szennyvíz. „Az előrejelzések alapján a lehető legrosszabbra kell felkészülnünk” – nyilatkozta Ivor van Heerden, a Louisiana State University Hurricane Center munkatársa. (mti/hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS