2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mentik az árvízkárosultakat Európa-szerte

2005. augusztus 29. 12:30, utolsó frissítés: 12:30

Helikopterrel mentik a háztetőre rekedt károsultakat Svájc fővárosában, Berben, ahol az óvárosban a vízszint emelkedésére számítanak a szakemberek. Európa-szerte levonult a hét eleji ár, azonban meteorológusok szerint további esőzésekre kell számítani – bár ezek vízhozama nem éri el a hét eleji szintet. A BBC szerint leginkább Romániát súlytotta az Európán végigvonuló vihar.

Összesen 11 ember halt meg vagy szerepel az eltűntek listáján Ausztriában, Németországban és Svájcban. Az esőzések miatt többezer embert ideiglenesen kitelepítettek, de már a takarítási munkálatok elkezdődtek. Németországban a Duna csütörtök este tetőzik.

Az ár Ausztria nyugati tartományaiban okozott káoszt, ahol 17 ezer tűzoltó vesz részt a mentési és újjáépítési munkálatokban. Tirolban a Lechtal völgyét, Vorarlbergben a Kleinwalsertal-völgyet érintette legsúlyosabban az ár.

Bulgáriában az északnyugati Montana régióban, Szlovénia és Horvátország határfolyója, a Mura környékét, Moldova Köztársaságban Chisinau fővárosban okozott gondokat a heves esőzés. A BBC híre szerint a viharokat egy hatalmas, alacsony légnyomású front okozta. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS