2021. december 2. csütörtökMelinda, Vivien
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Vízágyúval, gumibotozással és földgyaluval folyik Ciszjordánia kiürítése

2005. augusztus 23. 11:32, utolsó frissítés: 11:32

Több száz izraeli rendőr hatolt be kedden napkelte után Homes ciszjordániai zsidó telepre, hogy kiköltöztessék a telepeseket és eltávolítsák az őket támogató szélsőségeseket. Az izraeli biztonsági erők a másik kiürítendő telepre, Szanurba vízágyúk, gumibotok és terepjárók segítségével hatoltak be, szintén kedd reggel.


Több mint 200 tiltakozót vettek őrizetbe Izrael északi részén és Ciszjordániában, akik útblokádokat és más megmozdulásokat terveztek a kivonulás ellen. Homesban földgyaluval eltávolítottak egy égő tárgyat, majd számos rendőr behatolt az eltorlaszolt településre.

Egy rendőrségi szóvivő szerint a tiltakozók között van két felfegyverzett katonaszökevény is.

A homesi telepesek vezetője az izraeli közszolgálati rádióban szólva kijelentette: "Remélem, akik itt vannak, bebizonyítják: nem lehet könnyen eltávolítani zsidókat a földjükről. Foggal-körömmel harcolni fogunk, a háztetőkön, az épületekben."

A másik kedden kiürítendő ciszjordániai telepen, Szanurban mintegy 2000 fiatal szélsőséges torlaszolta el magát egy kőcitadellában és egy zsinagógában, néhányat közülük hamar sikerült eltávolítani. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS