2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megkezdődött a gázai övezeti zsidó telepek erőszakos kiürítése

2005. augusztus 17. 10:37, utolsó frissítés: 10:37

Útnak indult az első izraeli katonai járműoszlop a Gázai övezetbe; megkezdődött a helyi zsidó telepek erőszakos kiürítése. A több mint száz járműből álló menetoszlop Reimből indult útnak Gus Katif zsidó telep irányába. A Gázai övezet izraeli kiürítését ellenző félszáz tüntető a Reim és az övezet határa közötti utat lezárva megkísérelte útját állni a konvojnak, a katonák és rendőrök azonban eltávolították őket.

Helyi idő szerint kedd éjfélkor járt le az a türelmi időszak, amelyet az izraeli hatóságok adtak a telepeseknek lakóhelyük önkéntes elhagyására és Izraelbe való áttelepülésre. A határidő után a katonák és rendőrök erőszakkal távozásra kényszeríthetik a telepeseket.

Korábban mintegy kétezer telepes barikádozta el magát a gázai övezeti Neve Dekalím kolónia központi zsinagógájában, hogy ellenszegüljön a telep kiürítésének.
Helyszíni tudósítások szerint hálózsákok, szőnyegek, hátizsákok már kedden délután nagy számban álltak a fő zsinagóga és mellette lévő két másik imaház falának döntve. Az ellenállók soraiban sok olyan fiatal zsidó is van, akik Ciszjordániából jöttek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS