2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Emberi jogokat sértenek a brit terror-ellenes intézkedések?

2005. augusztus 11. 15:34, utolsó frissítés: 15:34

Veszélyeztetik az emberi jogokat azok az intézkedések, amelyeket a londoni merényletek nyomán javasolt a brit kormány – véli a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet.

Tony Blair brit miniszterelnök ismertetett egy sor adminisztratív intézkedést és törvénytervezetet, amely megkönnyíti egyebek között azon személyek kiutasítását, akik erőszakot hirdetnek, s amelyek értelmében bűncselekménynek minősülne a terrorizmusra bujtogatás.

A megvitatás alatt álló egyes intézkedések tisztán és egyszerűen ellentmondanak Nagy-Britannia vállalt kötelezettségeinek, mások – ha rosszul fogalmazzák meg őket – azzal fenyegetnek, hogy büntetendőnek minősítik az egyet nem értés kifejezésre juttatásának törvényes formáit, és sértik a vallásszabadságot – közölte a HRW.

A HRW szerint ellentmond a brit és a nemzetközi törvényeknek a kiutasítás, ha azzal az illető megkínzását kockáztatják a fogadó országban. Ez a tilalom abszolút érvényű, s nem lehet kivételt tenni még nemzetbiztonsági okokra hivatkozva sem – hangoztatják a jogvédők. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS