2024. július 20. szombat
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Két görög meghalt, két másik pedig megsérült Ukrajnában

2022. február 14. 19:02, utolsó frissítés: 21:47

A görög külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy két görög emigráns meghalt és két másik súlyosan megsebesült egy incidens során. A halálos kimenetelű konfliktus Ukrajna keleti részén, az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött terület közelében, Hratnite-ban történt – írja a Reuters.


A szeparatisták még 2014-ben vették át az irányítást a kelet-ukrajnai régió felett.

Görögország szerint három ukrán katona felelős az incidensért. Korábban a görög kormány felszólította a görög állampolgárokat, hogy ne utazzanak Ukrajnába; az országban tartózkodók pedig „azonnal” hagyják el az országot, attól tartva, hogy az Ukrajna határai közelében tömeges erőket felvonultató Oroszország, hamarosan behatolhat.

Moszkva tagadta az invázióról szóló feltételezéseket, hisztériával vádolva a Nyugatot. Leszögezve: az oroszok fenyegetésnek tekintik Ukrajna szorosabb kapcsolatokra való törekvését a Nyugattal, különösen a NATO-val kapcsolatban, és biztonsági engedményeket követelt.

Az erőszak azután tört ki, hogy a görögök és az ukrán katonák „jelentéktelen okból” kifolyólag vitába keveredtek. A görög külügyminisztérium nem árulta el a Reutersnek, hogy a görögök mit csinálnak a térségben, de egyik tisztviselőjük szerint az incidensnek semmi köze a térségben zajló konfliktushoz.

Az ukrán hatóságok nem reagáltak azonnal a Reuters megkeresésére.

A minisztérium közleménye szerint Nikos Dendias görög külügyminiszter megpróbált beszélni ukrán partnerével az incidensről, és hangsúlyozta, hogy az ukrajnai görög közösséget meg kell védeni. Néhány ezer görög állampolgár él a volt szovjet köztársaságban. (Reuters)

Fotó: Asim Alnamat/ Pexels

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS