2024. május 23. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Most Brüsszel a „szabadságkonvoj” célpontja

2022. február 14. 16:46, utolsó frissítés: 16:46

A koronavírus miatti korlátozások ellen tiltakozó "szabadságkonvoj" részeként több száz gépkocsi, lakóautó és teherautó gyűlt össze hétfőn Brüsszel közelében. A belga fővárosban a hatóságok már betiltottak egy demonstrációt a hétvégi sikertelen párizsi tüntetés után.


A rendőrség szerint vasárnap késő estig mintegy 1300 jármű érkezett a francia határváros, Lille közelébe Franciaország minden részéből. Egy parkolóban táborozó tüntetők francia zászlókat lengettek, és azt skandálták, hogy „Nem adjuk fel” és „Szabadság, szabadság”. „Elmegyünk Brüsszelbe, hogy megpróbáljuk kiharcolni, hogy ne ellenőrizzenek minket folyamatosan” – mondta egy férfi az RFI-nek.

A konvoj azután indult útnak, hogy a hétvégén 97 embert tartóztattak le Párizsban, ahol több ezer tüntető gyűlt össze a blokádtilalom ellenére. Franciaországban a tüntetők az oltási igazolvány miatt tiltakoznak, amit kötelezővé tettek az éttermek és kávézók látogatásához.

A belga hatóságok betiltottak minden olyan tüntetést a fővárosban, amelyen gépjárművek vesznek részt, és közölték, hogy a brüsszeli régió blokádjának megakadályozása érdekében meghozták a megfelelő intézkedéseket. A brüsszeli rendőrség is figyelmeztetett, hogy tilos járművel tüntetni, a tiltakozóknak azt tanácsolták, hogy egy erre a célra kijelölt parkolóban gyülekezzenek a város mellett.

A határon szigorítják az ellenőrzést, és a tilalom ellenére a főváros felé érkező járműveket másfelé terelik. (telex)

Kiemelt kép: European-Freedom-Convoy

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS