2024. június 23. vasárnap
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A londoni ukrán nagykövet már arról beszélt, hogy országa lemondana a NATO-belépésről. Aztán visszakozott

2022. február 14. 10:56, utolsó frissítés: 11:00

Ukrajna lemondhat Oroszország "zsarolására" arról a szándékáról, hogy a NATO-hoz csatlakozzon, nyilatkozta Vadim Prisztajko londoni ukrán nagykövet a BBC-nek.


Az észak-atlanti katonai szövetség 2008-ban határozott úgy, hogy Ukrajna a jövőben csatlakozhatna a NATO-hoz, ami, ha megvalósulna, a NATO közvetlen szomszédjává válna Oroszországnak. Vlagyimir Putyin orosz elnök többször beszélt az utóbbi időben arról, hogy egy esetleges ukrán NATO-csatlakozás háborúhoz vezetne a Krím-félsziget ellenőrzéséért.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nagykövet nyilatkozatát követően leszögezte: Ukrajnának az európai uniós és a NATO-csatlakozás továbbra is prioritást jelent, amelyeket az alkotmány is előír. Az elnök szóvivője útján azt is közölte, a londoni ukrán nagykövetnek magyarázatot kell adnia nyilatkozata miatt.

A BBC ezek után egy tisztázó kérdést intézett Vadim Prisztajko nagykövet felé, hogy tehát akkor újragondolná-e Ukrajna a NATO-hoz való csatlakozási ambícióit, mire így válaszolt a nagykövet: "Nem, ezt nem és nagyon örülök, hogy van lehetőségem pontosítani az álláspontomat."

A nagykövet ezután úgy folytatta a tisztázást a Reuters tudósítása szerint: "Nem vagyunk a NATO tagjai jelenleg és ahhoz, hogy elkerüljük a háborút, sokféle engedményre készen állunk és éppen ezt tesszük az Oroszországgal folytatott megbeszélések során. De ezeknek semmi közük a NATO-tagsághoz, ami benne van az alkotmányban. Ezek az engedmények nem a NATO-val kapcsolatos ambícióink elhalasztását jelentik. Arról van szó, hogy jelenleg nem vagyunk ennek a családnak a tagjai, ezért valami mást kell keresnünk, mint például kétoldalú megállapodásokat az Egyesült Királysággal, az Egyesült Államokkal. Így tehát a NATO-tagságon felül további megállapodásokra törekszünk, amelyek lehetővé tennék, hogy túléljük ezt a mostani megpróbáltatást."

(g4media, hotnews, portfolio.hu)

Kiemelt kép: Elizabeth Arrott / VOA / Wikipedia

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS