2024. június 23. vasárnap
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az Ambassador-híd blokádjának megszüntetésére kötelezik a kanadai szabadságkonvoj tüntetőit

2022. február 12. 13:04, utolsó frissítés: 2022. február 14. 07:12

Az Ambassador-híd blokádjának felszámolását rendelte el az Ontariói Legfelsőbb Bíróság. Az amerikai-kanadai határon átívelő hídat szombat este 7-ig kell elhagyniuk az oltásellenes tüntetőknek. A kanadai miniszterelnök már korábban is jelezte, hogy mindent megtesz a blokád megszüntetéséért. Az ország a "Szabadságkonvoj" tüntetések harmadik hétvégéje felé tart. A tiltakozások megbénították a fővárost, lelassították a forgalmat a határon, és úgy az Egyesült Államok, mint Kanada kénytelen volt csökkenteni nemcsak az áruforgalmat, hanem különböző iparágak gyártási kapacitása is takaréklángon működik. A Washington Post részletes beszámolóját szemlézzük.


Geoffrey Morawetz, az ontariói Legfelsőbb Bíróság főbírája péntek este 7 óráig adott időt a tüntetőknek, hogy befejezzék a blokádot az Ontario állambeli Windsort és Detroitot összekötő Ambassador-hídon, amely az amerikai-kanadai határ legforgalmasabb átkelője, és létfontosságú ellátási útvonal az autógyártók között mindkét oldalon. A határidő lejártával a tüntetők száma csökkent, de sokan úgy döntöttek, hogy szembeszállnak a paranccsal, "szabadságot" skandálva, zászlókat lengetve, a nemzeti himnuszt énekelve és egymás között szavazva a helyben maradásról.

Korábban pénteken Doug Ford, Ontario állam miniszterelnöke fokozta a tüntetőkre nehezedő nyomást, amikor szükségállapotot hirdetett a tartományban, és közölte, hogy magas bírságokat és börtönbüntetést fog kiszabni azokra, akik továbbra is akadályozzák a forgalmat az autópályákon és hidakon."Már két hete ostrom alatt van Ottawa városa" - mondta sajtótájékoztatóján Ford, akinek kormánya bizonyos joghatósággal rendelkezik a főváros felett. "Ostromnak nevezem, mert ez ostrom. Ez már nem tüntetés, hanem egy illegális megszállás."

Az ezt követő órákban azonban úgy tűnt, hogy kevés változott Ottawa lezárt utcáin, ahol a tüntetők táncos partikat tartottak a teherautók konvojai között, a rendőrség pedig csak a forgalom irányítására és néhány szabálytalanul parkoló jármű megbírságolására avatkozott be. Az egyik sofőr elmondta, hogy 80 kanadai dollárra szóló bírságot kapott.


Justin Trudeau miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy a tüntetőkkel szembeni következmények "egyre súlyosabbá válnak".

"Ne akarják, hogy a végén elveszítsék a jogosítványukat, hogy büntetett előéletűek legyenek, ami kihatással lesz a munkájukra, a megélhetésükre, sőt arra is, hogy nemzetközi utazásra, többek között az Egyesült Államokba is beutazhatnak" - mondta egy sajtótájékoztatón.

Ford közölte, hogy összehívja kabinetjét, és "sürgősen olyan rendeleteket hoz, amelyek kristálytisztán világossá teszik, hogy illegális és büntetendő az áruk, emberek és szolgáltatások mozgásának blokkolása és akadályozása a kritikus infrastruktúrák mentén". Akár 78 ezer dollárig terjedő büntetésre és egy év börtönbüntetésre számíthatnak a szabálysértők, figyelmeztetett.

Az eredeti rendkívüli állapot 42 órán át tartana. A kabinet szombatra tervezett ülést, hogy megvitassa a további módosításokat - közölte Sylvia Jones ontariói főügyész.

Trudeau elmondta, hogy péntek reggel beszélt Biden elnökkel a blokádokról, az amerikaiak jelenlétéről, a "segélyhívó vonalak amerikai elárasztásáról Ottawában" és a tiltakozások finanszírozását segítő külföldi pénzek beáramlásáról.

"Azt látjuk, hogy a finanszírozás majdnem fele, amely bizonyos portálokon keresztül áramlik az itteni kanadai barikádokra, az Egyesült Államokból érkezik" - mondta, de további részletekkel nem szolgált. Elmondta, hogy ő és Biden egyetértettek abban, hogy "az emberek és a gazdaság biztonsága érdekében ezek a blokádok nem folytatódhatnak".Trudeau azt is mondta, hogy továbbra is vonakodik attól, hogy csapatokat vezényeljen a tüntetők ellen. "Katonai erők bevetése a polgári lakosság ellen Kanadában vagy bármely más demokráciában olyasmi, amit mindenáron el kell kerülni" - mondta. "Ezért a megoldás jelenleg a rendőri erőkre összpontosít".

A teherautókban meghúzódó tüntetők továbbra is megbénítják Ottawa belvárosának egyes részeit, és blokkolják az Ambassador hidat, valamint az albertai Couttsban és a manitobai Emersonban lévő átkelőket. Ami mindkét országban tiltakozásként indult a szabályok ellen, amelyek előírják, hogy a határátkeléshez a teherautósoknak teljes mértékben be kell oltaniuk magukat a koronavírus ellen, az mára egy sokkal szélesebb körű mozgalommá nőtte ki magát a világjárvány elleni általános korlátozások és egyéb panaszok ellen. A tüntetők egy része a szeptemberben harmadik ciklusára újraválasztott Justin Trudeau miniszterelnök menesztését és a parlament feloszlatását követelte.

Az amerikai kereskedelmi kamara csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy az Ambassador-híd blokádja "tovább növeli a termelőkre és a különböző vállalkozásokra nehezedő jelentős ellátási láncbeli terheket". A Ford és a General Motors autógyártók közölték, hogy csökkentették a termelést, és egyes telephelyeken műszakokat töröltek. A Kanadai Autóalkatrészgyártók Szövetségét képviselő ügyvéd pénteken az ontariói bíróságnak azt mondta, hogy a gazdaságnak okozott becsült költség közel 40 millió dollár naponta.

Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági és Pete Buttigieg közlekedési miniszterek csütörtökön megsürgették kanadai kollégáikat, hogy "használják a szövetségi hatásköröket a helyzet megoldására", és felajánlották tárcáik támogatását - közölte a Fehér Ház. Michigan kormányzója, Gretchen Whitmer azt mondta, hogy üzenete egyszerű: "Nyissuk meg újra a forgalmat a hídon".

Ottawában és a határon a rendőrség eddig nagyrészt elkerülte a tüntetőkkel való összecsapást. De "a közvélemény elkeseredése egyre nő" - figyelmeztetett Roland Paris, Trudeau korábbi vezető külpolitikai tanácsadója.

Miközben a kanadai tisztviselők azon töprengenek, hogyan oszlassák fel a tüntetőket, "potenciális külföldi beavatkozásra" is figyelmeztettek a kanadai hírszerző szolgálatok, többek között az Egyesült Államokban működő szélsőjobboldali és oltásellenes csoportok részéről.

"Bár ezek a tüntetések hazai eredetűek, nagymértékű bátorítást kapnak az Egyesült Államok jobboldali politikusaitól és prominens konzervatív aktivistáitól és médiaszemélyiségeitől" - mondta Paris, az Ottawai Egyetem nemzetközi kapcsolatok professzora.

Donald Trump a múlt héten azzal a kijelentéssel szállt síkra, hogy az "őrült covidmandátumok" tönkreteszik Kanadát.

Egyes amerikai kamionosok közölték, hogy a hétvégén két konvojt küldenek egy negyedik határátkelőhöz - jelentette a Reuters -, hogy ezzel is kifejezzék támogatásukat a kanadai tüntetők iránt. A forgalmas Béke-híd, amely Buffalót és az ontariói Fort Erie-t köti össze, New Yorkból Torontóba vezető átjáróként szolgál.

Az ottawai rendőrség csütörtökön közölte, hogy "összehangolt akció keretében a 911-es és nem sürgősségi rendőrségi bejelentő vonalakat elárasztották különböző hívásokkal", amelyek közül sokan az Egyesült Államokban lévő címekről érkeztek - mondta Peter Sloly rendőrfőnök.

Az ottawai rendőrség 25 letartóztatást hajtott végre a tüntetésekhez kapcsolódóan olyan vádakkal, mint a garázdaság és a fenyegető magatartás. "Biztosítani fogjuk, hogy a felelősök szembenézzenek a következményekkel" - mondta Sloly. "Tudjuk, hogy Ottawa lakói dühösek. Tudjuk, hogy fáradtak."

A kanadai tüntetések nemzetközi támogatást kaptak, és hasonló tiltakozásokat inspiráltak Európában és Ausztráliában. A párizsi és brüsszeli hatóságok közölték, hogy a hétvégén megpróbálják megakadályozni a tervezett konvojok bejutását ezekbe a városokba.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS