2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyógyszert készítenének az afgán ópiumból?

2005. augusztus 10. 12:40, utolsó frissítés: 2005. augusztus 11. 11:44

A legutóbbi évek legsikertelenebb próbálkozásai közé tartozik az afganisztáni Papaver Somniferum termelésének felszámolása. Az ENSZ 1998-ban kezdett ennek érdekében kampányt, és az Egyesült Államok 2002-től tovább vitte a kezdeményezést. Ennek ellenére 2004-ben 131 ezer hektáron termelték ezt a mákfajtát, az előző évi 80 ezerrel szemben. Az afgán lakosságának 10%-a ebből él.

A téma a különböző nemzetközi fórumokon most újra erőteljesen előtérbe került. Élen jár ebben a Senlis Council független európai kutató központ, amelyben főleg a tiltás ellen fellépő kutatók vesznek részt. A július végi londoni, majd a szeptemberre tervezett kabuli szemináriumukon 180 fokos stratégiai fordulatot javasolnak a kérdésben: nem azért kell harcolni, hogy megszűnjön a máktermelés és az afgán parasztok más növény termesztésére térjenek át, hanem legitimizálni kell azt és az International Narcotics Control Board csatornáin keresztül orvosi felhasználását kell biztosítani.

A Senlis Council szerint a világban nagy hiány van ópiumszármazékokból, morfiumból, kodeinből a fájdalom kezelésében a régi nemzeti normatívák és sok orvos idegenkedése miatt, főleg Nyugaton. Adatai szerint a hiány évente elérheti a 10 ezer tonnát, ami több mint a duplája annak az ópiumnak, amelyet Afganisztán a múlt évben termelt. Ez a stratégia lehetetlenné tenné, hogy azok a drogbárók, tálibok húzzanak hasznot belőle, akik a most születő demokratikus állam gyengítésére törekednek.

A Senlis Council állítja, hogy ez megoldható, mivel a parasztoktól meg lehetne vásárolni az egész termést nem több mint 600 millió dollárért, ami kevesebb, mint az a 780 millió dollár, amit az Egyesült Államok a termelés megszüntetését célzó kampányra fordít. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS