2024. február 29. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A kínai külügyminiszter szorosabb együttműködést sürget Oroszországgal

2022. február 03. 19:33, utolsó frissítés: 19:33

Vang Ji kínai külügyminiszter szorosabb együttműködést sürgetett Oroszországgal, amikor csütörtökön Pekingben fogadta Szergej Lavrovot, az orosz külügyi tárca vezetőjét - derült ki a kínai külügyminisztérium közleményéből.


A kínai külügyminiszter az egyeztetés elsődleges céljaként Vlagyimir Putyin orosz, és Hszi Csin-ping kínai elnök pénteki találkozójának előkészítését jelölte meg, kiemelve, hogy a két vezető 2019 óta első alkalommal találkozik személyesen.

A kínai külügyminisztérium közleménye szerint az orosz fél tájékoztatta a kínai felet Oroszország, az Egyesült Államok és a NATO kapcsolatainak legutóbbi fejleményeiről, hangsúlyozva a biztonság oszthatatlanságának alapelvét.

A kínai fél ezzel kapcsolatban megértéséről és támogatásáról biztosította az orosz diplomácia vezetőjét. A felek egyeztették álláspontjaikat egyebek mellett olyan regionális kérdésekről, mint Ukrajna, Afganisztán és a Koreai-félsziget ügye.

Vang méltatta a két ország szoros, mindkét fél számára kedvező együttműködésen alapuló kapcsolatait, és az együttműködés további elmélyítését szorgalmazta, egyebek mellett az energiaiparban, valamint a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Kína kész együtt dolgozni Oroszországgal a nemzetközi színtéren az igazságosság és méltányosság védelmében a két ország, valamint a világ minden népe érdekében - hangsúlyozta a pekingi külügyminisztérium.

Lavrov a két elnök pénteki találkozóját rendkívüli jelentőségűnek nevezte, mely hozzájárul majd a kétoldalú kapcsolatok elmélyítéséhez, elősegíti egy modern rendszer kiépítését a nemzetközi kapcsolatok számára, és előmozdítja a globális, fenntartható fejlődést. Az orosz külügyminiszter szerint a Kína és Oroszország közötti, magas szintű stratégiai együttműködés és a szoros egyeztetések a két fél közötti konszenzuson alapulnak, mentesek a nemzetközi politikai helyzet befolyásától, és elősegítik a nemzetközi kapcsolatok stabilitását és kiszámíthatóságát.

Lavrov továbbá bizalmát fejezte ki Peking képességeit illetően azzal kapcsolatban, hogy a világjárvány nyújtotta kihívások ellenére sikeresen rendezik meg a téli olimpiai játékokat. A felek a sportok átpolitizálása ellen foglaltak állást. A péntek esti olimpiai megnyitón Putyin is részt vesz, miközben az Egyesült Államokhoz csatlakozva számos ország döntött úgy, hogy nem küld diplomáciai tisztségviselőket az olimpiai játékokra. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS