2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tanügyi reform: a teremtés-elmélet mellett kampányol Bush

2005. augusztus 10. 12:10, utolsó frissítés: 12:10

Nagy vihart kavart George W. Bush amerikai elnök, amikor az evolúciós elmélet iskolákban való tanítása kapcsán kijelentette: az „intelligens design” nevű elmélet is részét kellene képezze a tananyagnak. Az elmélet szerint az élet túl komplex ahhoz, hogy evolúció során létrejöhessen, így egy láthatatlan erőnek közbe kellett avatkoznia.

Bush újságíróknak úgy nyilatkozott Texasban, hogy a gyerekeknek az „intelligens designról” is tanulniuk kellene, mivel így jobban megérthetnék a világmindenség eredetéről szóló vitákat.

Az elmélet nem a bibliai Teremtés Könyvének betű szerinti interpretációja, ennek ellenére központi eleme a teremtő – így az „intelligens design” elképzelése egyre inkább elterjed a keresztény körökben.

Azonban még a vallásos jobboldal sem biztos abban, hogy ezt az elméletet tanítani kellene: Rick Santorum republikánus szenátor szerint a tudományos órákon inkább az evolúciós elmélet problematikus részeit kellene hangsúlyozni.

Alan Leshner, az American Association for the Advancement of Science ügyvezető elnöke szerint az elméelet pártfogói egy „vallásos elképzelést próbálnak tudományosan csomagolni”. Szerinte nem tudományos elmélet az „intelligens design” sőt, az általa felvetett kérdésre nem is lehet tudományos eszközökkel választ találni. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS