2024. június 23. vasárnap
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Franciaország is feloldja fokozatosan a járványügyi korlátozásokat

2022. február 03. 09:17, utolsó frissítés: 09:17

Franciaországban fokozatosan feloldják a koronavírus-járvány ötödik hulláma miatt bevezetett korlátozásokat - tudósít az Euronews. Bár továbbra is magas a napi fertőzöttek száma, a szerdától kezdődő lazítást azzal indokolják, hogy több mint egy hete csökken a fertőzöttségi arány a teljes lakosságra vetítve.


A legtöbb franciát érintő változás, hogy szabadtéren mostantól kezdve nem kell maszkot viselni, de nagyobb rendezvényeken a szervezők kötelezővé tehetik. A kulturális és sportrendezvényeken megszűnik a létszámkorlátozás.

A francia kormány szóvivője, Gabriel Attal hangsúlyozta, hogy az eddigi erőfeszítések - például az intenzív oltási program - hozták meg az eredményt.

Az éjszakai szórakozóhelyeket december 10-én zárták be, a tervek szerint február 16-án nyithatnak újra, a lazítások második ütemében. Az iskolákban cél a teljes jelenléti oktatás, de az otthoni munkavégzést továbbra is ajánlják a törékeny járványhelyzet miatt. Az egészségügyre még nagy nyomás nehezedik, majdnem négyezren vannak Covid-intenzív osztályon.

A lazítást ennek ellenére biztonságosnak tartják a döntéshozók, hiszen magas az átoltottság: az oltásra jogosultak 95 százaléka, a teljes lakosság 80 százaléka kapott már védőoltást, a franciák 62 százaléka már a Covid elleni vakcina harmadik dózisát is megkapta. (Euronews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS