2024. június 23. vasárnap
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

David Attenborough, Ferenc pápa és Greta Thunberg is a Nobel-békedíj idei jelötjei között van

2022. február 01. 17:47, utolsó frissítés: 20:22

David Attenborough brit természetfilmes, az Egészségügyi Világszervezet és Szvjatlana Tyihanovszkájá fehérorosz ellenzéki politikus is szerepel a Nobel-békedíj idei jelöltjei között a norvég törvényhozók javaslata alapján.


A díjról döntő norvég Nobel-bizottság ötven évig titokban tartja a jelöltek listáját, de egyes jelölők a saját döntésük alapján nyilvánosságra hozhatják, hogy kire esetett a választásuk. A Reuters megkeresésére így tettek a norvég törvényhozók is, akik 2014 óta - 2019 kivételével - minden évben eltalálták a végső békedíjast, így a tavalyi két díjazott egyikét, Maria Ressát is.

Az említetteken kívül a norvég törvényhozók jelöltjei között van még: Greta Thunberg aktivista, Ferenc pápa, Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki, Simon Kofe tuvalui külügyminiszter, a mianmari nemzeti egységkormány is, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság, a WikiLeaks és Chelsea Manning, a NATO, a CARE segélyszervezet, Maszi Alinedzsád iráni emberi jogi aktivista és az Északi-sarkvidéki Tanács.

A 95 éves Attenborough jelöléséről Une Bastholm, a Norvég Zöld Párt vezetője azt mondta, hogy azokért az erőfeszítéseiért terjesztették fel a díjra, amelyekkel tájékoztatni igyekszik a Föld természeti sokféleségéről, ami a fenntartható és békés társadalmak előfeltétele. Ferenc pápát a klímaválság megoldására tett erőfeszítéseiért, valamint a béke és a megbékélés érdekében végzett munkájáért jelölte a díjra Dag Inge Ulstein egykori nemzetközi fejlesztési miniszter.

Simon Kofe tuvalui külügyminisztert a norvég Liberális Párt vezetője, Guri Melby javasolta, amiért kiemelten hívja fel a figyelmet a klímaváltozás kérdéseire. Hårek Elvenes parlamenti képviselő szerint Szvjatlana Tyihanovszkájá már második éve kap jelölést a hazája demokráciájáért és szabadságáért végzett „bátor, fáradhatatlan és békés munkájáért”.

A hétfőn lezárult jelölések nem jelentik a Nobel-bizottság jóváhagyását. A 2021-es díjazottat októberben hirdetik ki. (Szabad Európa Rádió magyar szerkesztősége)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS