2024. június 23. vasárnap
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Véget ért a madridi találkozó: Orbán és a szélsőjobb mégsem ítélte el Moszkvát

2022. január 31. 08:48, utolsó frissítés: 08:48

Az európai jobboldali pártokat élesen megosztja Oroszország megítélése. A lengyel Jog és Igazságosság (PiS) keményen oroszellenes politikát folytat, míg Marine Le Pen, Orbán Viktor, vagy Matteo Salvini megengedőbb Moszkvával.


A jelenlévő politikusok nem voltak hajlandók elfogadni a házigazda, spanyol VOX párt által ismertetett szövegverziót, amelyet az alakulat szóvivője, Jorge Buxadé sajtótájékoztatón is ismertetett, és amelyben konkrétan le volt szögezve, hogy: "Az orosz katonai akciók Európa keleti határán a háború szélére sodortak bennünket.". A végső változatot Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke tette ki honlapjára, ebben már szó nincs Putyinék elítéléséről. "Francia sajtóhírek szerint Le Pen nem volt hajlandó aláírni az oroszokkal szemben kritikus változatot, ezért törölték a kérdéses bekezdést" - írta a 444.Megint megpróbálnak összefogni

Amint már beszámoltunk róla a Transindexen, az európai konzervatív pártok két hónapon belül második alkalommal tartottak konferenciát, amelyen megvitatták a szorosabb összefogás módját és foglalkoztak egy európai konzervatív pártszövetség építésének lehetőségével.

Legutóbb tavaly decemberben, Varsóban tanácskoztak az európai radikális jobboldali-populista pártok, de ott sem sikerült megállapodni egy közös EP-frakció létrehozásában. Olaszország két rivalizáló populista pártja, a Liga és az Olaszország Fivérei el sem mentek a tanácskozásra.

A résztvevők most megállapodtak abban, hogy Brüsszelben koordinációs irodát hoznak létre, amely folyamatos együttműködésre teremtene lehetőséget az Európai Parlamentben a jobboldali pártok között. Ezek a pártok jelenleg három különböző frakciókhoz tartoznak vagy függetlenek, de összehangolnák politikáikat, álláspontjaikat és "minden egyes párt szabadságát tiszteletben tartva" a szavazataikat is - jelentette be Jorge Buxadé.

Ismertetése szerint a plenáris ülés és a kétoldalú találkozók fő témái közt szerepelt egyebek mellett az európai ipar, a keresztény és konzervatív értékek, valamint a családok védelme, emellett foglalkoztak az energia-önellátás lehetőségeivel, továbbá az illegális bevándorlás elleni fellépéssel.

Mindezekről zárónyilatkozatban foglaltak állást a konferencia végén. A Le Pen honlapján olvasható nyilatkozat kiáll amellett, hogy

• az EU részesítse előnyben az Európában gyártott termékeket, ezzel is segítve a helyi gazdákat,

• kritizálja az uniós bevándorlás-politikát és határőrséget,

• támogatja az uniós energiatermelő kapacitások bővítését,

• előbbre sorolja a nemzeti alkotmányokat az unióssal szemben.

Le Pen, Orbán és Morawiecki mellett a spanyol Vox, az osztrák FPÖ, valamint észt, flamand, bolgár és litván pártok írták alá a nyilatkozatot. A nyilatkozatot aláírók között nem szerepel George Simion és az AUR, annak ellenére, hogy a román szélsőjobb képviselője részt vett a tanácskozáson. Amint előző beszámolónkban írtuk, Simion azzal a szándékkal ment el a madridi csúcsra, hogy Orbán Viktorral kétoldali megbeszélést folytasson, a sajtóhírek nem erősítik meg, hogy létrejött volna a találkozó. A zárónyilatkozatot aláírók között tehát nem az AUR, hanem egy másik szélsőjobbos romániai törpepárt szerepel, a PNTCD, akit Aurelian Pavelescu képviselt a csúcson. (Euronews/444/hírszerk.)

Nyitókép: MTI/Fischer Zoltán

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS