2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Orbán Viktor és George Simion is ott van a szélsőjobboldali pártok madridi csúcstalálkozóján

2022. január 29. 16:06, utolsó frissítés: 16:38

Több radikális konzervatív vagy éppen szélsőjobboldali vezető, köztük Magyarország és Lengyelország miniszterelnöke találkozott a kétnapos csúcstalálkozón Madridban, hogy megvitassák egy új, közös európai parlamenti képviselőcsoport megalakításáttájékoztat többek között az Adevărul.


A találkozót a jobboldali spanyol párt, a Vox elnöke, Santiago Abascal hozta össze egy fedél alá, csaknem két hónappal a varsói csúcstalálkozó után.

Korábban Abascal az Origo szerint úgy nyilatkozott, hogy „Magyarország és Lengyelország a Vox két kedvenc szövetségese, ezen országok vezetőivel tökéletes összhangban vannak a határok védelme, a családpolitika, valamint a szuverén nemzetek megvédésének ügyében” és mivel Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki is már Varsóban rábólintottak a madridi találkozóra, ezért az ukrán válság ellenére mégis megszervezték a most hétvégére tervezett eseményt.

A magyar és lengyel miniszterelnök mellett Marine Le Pen francia elnökjelölt is Madridba utazott, de jelen volt továbbá: az osztrák Marlene Svazek (a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt - FPO képviselője), a belga Tom Van Grieken a (Flamand Érdek- Vlaams Belang szintén jobboldali párt képviselője), valamint Bulgária, Észtország, Litvánia, Hollandia szélsőjobboldali képviselői is.

Érdekesség, hogy az olasz Liga és a Olasz Testvérek vezetői nem utaztak el a madridi csúcsra, úgy, ahogy Varsóban sem tették.

Romániát a jelek szerint George Simion, az AUR társelnöke, valamint Aurelian Pavelescu, a romániai Keresztyéndemokrata Nemzeti Parasztpárt (Partidului Național Țărănesc Creștin-Democrat) vezetője képviseli a csúcsún - legalábbis Simion ezt jelentette be a Twitteren és az Instagramon.Egy másik posztban Abascalt és Morawieckit igazi európai vezetőknek titulálja, akik szerinte képesek Európát megvédeni a „putyini terjeszkedéstől”.

„Örömmel láttam, hogy a madridi csúcstalálkozón mindketten erőteljesen kiálltak az oroszok fellépése ellen, akik a szomszédjukat zaklatják” – írja Simion.De nem maradhatott ki a közös selfie sem. Ehhez azt írta, hogy ő is aláírta a közös nyilatkozatot, amely Európát, mint a szuverén nemzetek közös uniójaként tekinti. Hozzátette: reméli, hogy február közepén újra találkozhatnak Bukarestben.Egyébként korábban Simion a România TV egyik csütörtök esti műsorában úgy nyilatkozott, hogy másnap többek között Orbán Viktorral is tárgyalni fog arról, hogy mi lesz a hazafias pártok politikai jövője Európában. "Mert mi nem vagyunk szélsőségesek vagy EU-ellenesek, hanem egy egységes Európa mellett állunk, amely azonban megőrzi a nemzeti elemeket is" - tette hozzá.

(Adevărul, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS