2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újra halasztották a Discovery leszállását

2005. augusztus 09. 11:29, utolsó frissítés: 11:29

Az amerikai űrhivatal (NASA) a floridai Cape Canaveral űrrepülőterének térségében uralkodó rossz időjárás miatt döntött az újabb halasztás mellett. Az űreszköz most valószínűleg még egy fordulatot tesz a Föld körül, és ha ezt követően engedélyt kap rá a földi irányítástól, kelet-európai idő szerint 12 óra 43 perckor a floridai űrrepülőtéren próbál meg leszállni.

Ha ekkor sem lesznek megfelelőek az időjárási viszonyok, akkor az irányítóközpont a Kaliforniában lévő Edwards légitámaszpontot jelöli ki a landolás helyszínéül, ahol a nap folyamán ugyancsak kétszer – 14 óra 12 perckor és 15 óra 47 perckor – lesz lehetőségük az űrhajósoknak arra, hogy befejezzék küldetésüket.

Az űreszköz jelenleg mintegy 350 kilométeres magasságban kering a Föld körül. Ha az irányítóközpont megadja a végleges engedélyt, Eileen Collins parancsnok másodpilótájával, Jim Kellyvel 3 percre begyújtja a Discovery két manőverező rakétáját, amelyek az űrjárműt arra a magasságra vezérlik, ahonnan az már be tud lépni a Föld sűrű légkörébe.

Az űrrepülőgép ekkor óránkénti 29 ezer kilométeres sebességgel fog száguldani, ami elég ahhoz, hogy végleg letérjen az orbitális pályáról, és megkezdje az ereszkedést. Az ezután hátramaradt egy óra lesz a legkritikusabb időszak, mert ekkor derül, ki hogy a Discovery hővédő burkolata kibírja-e a súrlódástól gerjedő hatalmas hőséget. Ezen belül is az a húsz perc lesz az idegtépőbb, amikor az űrjármű legérzékenyebb részeit, így például a szárnyéleket majd 1700 Celsius-fokos forró levegő hevíti fel. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS