2024. február 29. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az USA 8500 katonát helyezett készenlétbe kelet-európai bevetésre

2022. január 25. 11:03, utolsó frissítés: 11:05

Az Egyesült Államok 8500 katonát helyezett készenlétbe, akiket a NATO-csapatok sorában vethetnek be az ukrajnai válság kezelésére - jelentette be hétfőn John Kirby, a Pentagon szóvivője - írja az Agerpres az AFP-re hivatkozva.


"A védelmi miniszter által magas készültségbe helyezett csapatok létszáma eléri a 8500 főt" - mondta, hangsúlyozva, hogy "egyelőre nem született döntés az erők Egyesült Államokon kívüli telepítéséről".

A magas készültségi szint lehetővé teszi, hogy a csapatok tíz nap helyett öt napon belül bevetésre készen álljanak - magyarázta a szóvivő.

Ezek a csapatok, főként szárazföldi alakulatok és támogató egységek, a kelet-európai NATO-országokban fognak tevékenykedni, de Ukrajnában nem - mondta.

"Világossá tettük a keleti szárnyon lévő szövetségeseink számára, hogy szükség esetén készen állunk támogatni őket" - tette hozzá a szóvivő.

A NATO 40 000 fős gyorsreagálású erőinek támogatására vetnék be őket, de Lloyd Austin védelmi miniszter "más rendkívüli helyzetekben" is bevethet néhány egységet - mondta anélkül, hogy részleteket közölt volna.

Ezt a csapatot "még nem aktiválták, ez a NATO feladata" - hangsúlyozta John Kirby, aki nem volt hajlandó megmondani, hogy a szövetség erőit csak az ukrajnai orosz csapatmozgások után aktiválhatják-e vagy akár ezt megelőzően is.

"Nem beszélünk a szövetség nevében" - mondta, hozzátéve, hogy a NATO-nak kell megmagyaráznia, milyen körülmények között aktiválná ezt az erőt.

Az USA még mindig reméli, hogy a diplomácia megmenti a helyzetet

"Nem mondjuk, hogy a diplomácia halott", mivel Oroszország és az Egyesült Államok között folytatódnak a tárgyalások a válság enyhítése érdekében - mondta a szóvivő.

De "teljesen világos" - tette hozzá - "hogy az oroszoknak jelenleg nincs szándékukban megkezdeni a de-eszkalációt".

Az orosz katonai jelenlét "megnövekedett" - magyarázta. Moszkva folytatja a csapaterősítést "az ukrán határon, és Fehéroroszországban is növekszik a (katonai) létszám".

Oroszországot a Nyugat azzal vádolja, hogy több tízezer katonát telepített az ukrán határhoz egy támadás előkészítése céljából, amit Oroszország tagad.

Moszkva garanciákat követel a biztonságára nézve, beleértve Ukrajna NATO-tagságának elutasítását, a szövetség bővítésének leállítását és a katonai telepítések beszüntetését Kelet-Európában. A Nyugat számára ezek elfogadhatatlan követelések, teszi hozzá az AFP. (defenseromania.ro, hírszerk.)

Fotó: Scandinavian Backlash/Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS