2024. február 29. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Meghalt Setét Jenő magyarországi roma polgárjogi aktivista

2022. január 25. 09:25, utolsó frissítés: 09:28

A tragikus eseményről a Roma Sajtókozpont adott hírt. Setét Jenő 1972-ben született, Sárospatakon nőtt fel egy kereskedő családban. Már egészen fiatal korában az akkoriban ébredő roma mozgalomhoz csatlakozott, tinédzserként már a Phralipe roma szervezet aktivistája volt.


Fiatal felnőttként kerül a fővárosba, majd 1995-től, a kezdetektől dolgozik a Roma Polgárjogi Alapítványnál. Szerényen, szorgalmasan végzi a háttérmunkát megszámlálhatatlan kilakoltatási és diszkriminációs esetnél. Hatalmas munkabírása, állhatatossága és tehetsége révén a lakhatási ügyek megkerülhetetlen szakértőjévé válik Magyarországon.

A Polgárjogi Alapítvány halványulása után más nagyhírű jogvédő szervezetek veszik igénybe szaktudását, mind a TASZ-nál, mind a NEKI-nél jelentős munkát végez.
2011-ben a legutóbbi népszámlálás idején sokezer aktivista megmozgatásával szervez kampányt, hogy minél többen valljanak roma identitásukról is – óriási sikerrel.

Az aktivista hálózatot – bár sokan kapacitálják – nem hajlandó semmiféle politikai játszmára felhasználni, de megteremt belőle egy tíz éve aktív közösséget, amely néhány éve Idetartozunk Egyesület néven szervezetté alakult.

Ezzel a közösséggel megszámlálhatatlan rendezvényt és demonstrációt szervez. Megteremti a Roma Büszkeség Napja rendezvényt, amely révén addig soha nem látott nagyságú tömeget tud utcára vinni évről évre egy békés felvonulásra. Hatalmas tömeget sikerül megszerveznie 2020 februárjában a gyöngyöspatai romák és a bírói kar védelmére a parlament elé.

Számtalan közéleti vitában is aktívan szerepet vállal, rendszeresen fellép minden elnyomott társadalmi csoport érdekében."Néhány hónapja együtt adtuk át a Puczi Béla teret, amely nevet többek között az ő kezdeményezésére kapta a Nyugati pályaudvar melletti közterület" - írta közösségi oldalán Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, megemlékezve arról, hogy többek között Setét Jenő kezdeményezése nyomán állítottak emléket annak a marosvásárhelyi romának, aki mozgósította a helyi roma közösséget 1990 márciusában a magyarok védelme érdekében.A Klubrádió úgy tudja, hogy Setét Jenőt szívinfarktus vitte el.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS